07-11-07

Duits economisch nieuws

brillen
grootbeeld
Fotobron: Rodenstock

Het familiebedrijf Rodenstock kent reeds 130 jaren succes
Economie

Familiebedrijf Rodenstock zoekt investoren.

Rodenstock is een optisch bedrijf met naam en faam ver buiten de Duitse grenzen. Brillen en objectieven zijn de specialiteit van deze Duitse firma. Meerdere generaties hebben het succes steeds maar vergroot. Nu zoekt de familie investoren en zal ze bij de vleet wel vinden...

Rodenstock is wel een van de meest bekende brillenmakers ter wereld. Het is een familiebedrijf dat reeds vijf generaties ronddraait en steeds maar groeit. Het werd opgericht in 1877 in Würzburg in Bayern door een zekere Josef Rodenstock. Hij maakte eenvoudig optisch materiaal. In 1883 verhuisde hij naar München en dan begon het bedrijf werkelijk te floreren. Brillen, brilglazen en objectieven voor camera's zijn het handelmerk.

DAX
7799,62        - 27,57

Momenteel heeft het bedrijf meer dan 4600 werknemers in vele landen. De jaarlijkse omzet bedraagt een goede 370 miljoen Euro. Steeds werden brillen verfijnt, objectieven verbeterd. Het ging en gaat nog steeds voor de firma voortdurend in stijgende lijn. Alleen de Tweede Wereldoorlog betekende een knik in de stijging. Toen werd het bedrijf verplicht om optisch materiaal te vervaardigen voor het leger.

Sinds de jaren tachtig is Randolf Rodenstock de actieve kracht in het voorzittersschap. Hij vertegenwoordigt de vierde generatie. Maar met hem zal de inbreng van de familie ten einde lopen. Vroeger was het de gewoonte, dat zonen of dochters het bedrijf van de ouders overnamen en verder uitbouwden. Niet zelden werd daarbij een weinig druk uitgeoefend om de kinderen in het bedrijf te houden. Randolf was anders van instelling. Hij ging ervan uit dat zijn twee kinderen vrij moesten kunnen kiezen hoe ze hun toekomst wilden opbouwen. Hij was steeds bevreesd om dwang uit te oefenen om toch maar een opvolger te bekomen. De beide kinderen hebben uiteindelijk gekozen voor een toekomst buiten het bedrijf. Daardoor komt dit jaar een einde aan een de traditionele inbreng van de familie Rodenstock in hun bedrijf. Randolf Rodenstock heeft alle aandelen van de familie op de markt gegooid. En heel wat investoren hebben een meer dan begerige blik op Rodenstock. Het bedrijf zal Rodenstock blijven, zonder meer, maar het zal geen familiebedrijf meer zijn.

ROND DIT THEMA
Rodenstock   bedrijfswebsite

22:04 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brillen, rodenstock |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.