06-11-07

Wilerploeg T-Mobile weldra "schluss"

wielrennen
grootbeeld
Fotobron: Der Spiegel

Wielrennen... een sport die verzuipt in het zwarte gat doping

Wielrennen

T-Mobile stopt naar alle waarschijnlijkheid met sponsering.

Eind deze week zal waarschijnlijk het einde van de wielerploeg T-Mobile aangekondigd worden. Dat hebben journalisten uit insiders-bron vernomen. Aanleiding is het gesprek van de jonge wielrenner Patrik Sinkewitz met het blad Der Spiegel. Oorzaak is de band tussen T-Mobile en doping die sind 2006 aan het licht kwam.

T-Mobile is de afdeling van de communicatiereus Telekom die instaat voor het mobiel telefoneren. Telekom sponserte het wielrennen sinds 1991. Vanaf 2003 heeft T-Mobile de sponsering overgenomen. Het ging de wielerploeg voor de wind in al die jaren. Twee winnaars van de Tour de France konden in de ploeg gevierd worden : Bjarne Riis in 1996 en Jan Ullrich in 1997. Bovendien telde de ploeg de zeer succesrijke sprinter Erik Zabel in zijn rangen en gold de wielerploeg jarenlang als machtigste team in de wielerwereld.

Tot in 2006 het boegbeeld van de ploeg viel: Jan Ullrich. De Tsunami kwam vanuit Spanje waar contacten met dopingsarts Fuentes en Jan Ullrich aan het licht kwamen. Ook de sportieve assistent van Jan Ullrich, Rudi Pevenage, leek betrokken. Deze werkte reeds jaren voor Telekom-T-Mobile.

Beetje bij beetje werd de band tussen de wielerploeg en doping groter en groter. Uiteindelijk vielen alle boegbeelden. Niet alleen Jan Ullrich, maar ook Bjarne Riis en Erik Zabel hadden zich minstens in de jaren negentig gedoopt. Dat gaven zij ook toe. De oude teamleiders met de bedenkelijke Water Godefroot werden allen ontslagen. Men hoopte op een nieuwe lei te kunnen werken met nieuwe sportieve leiders als Olaf Ludwig. T-Mobile stak zelfs heel wat geld in de vernieuwing door het aantrekken van de concert-manager Bob Stapleton uit de USA als ploegdirectie. Het imago van de ploeg zou verbeteren en de ploeg zou een voorbeeld worden van zuiverheid in de sport. Maar dat bleek wel een valse hoop te zijn...

ROND DIT THEMA

T-Mobile   geschiedenis van de ploeg

T-Mobile   homepage van de ploeg

T-Mobile   dopings-geschiedenis van de ploeg

Patrik Sinkewitz   gesprek met Der Spiegel

Die Welt   betreffend artikel

 Die Welt   Fotoreeks over de ploeg T-Mobile

In de lente van dit jaar werden abnormale bloedwaarden vastgesteld bij de wielrenner Sergej Gontschar, lid van het T-Mobile-Team. Op 8 juni werd een ander lid betrapt op doping: de jonge Patrik Sinkewitz. Die had testosteron gebruikt, wat pas tijdens de Tour de France aan het licht kwam. De jonge renner blies alle hoop op een zuivere sport letterlijk op. De Duitse televisiezenders staakten hun life-uitzendingen van de Tour. De Duitse pers brak het wielrennen tot op de bodem af. Enige tijd later wordt T-Mobile-wielrenner Lorenzo Bernucci betrapt op een verboden dopingsmiddel.

En dan was er in de voorbije dagen een gesprek tussen Patrik Sinkewitz en de journalisten van het blad Der Spiegel. In dat gesprek gaf de wielrenner uitvoerig details over zijn dopingsverleden en dopingsheden. De maat was daardoor vol voor Telekom em T-Mobile. Ook een reactie van anti-dopingsspecialist en gezagdragend bioloog Werner Franke uit Heidelberg deed T-Mobile de das om. "Een Duits staatsconcern gedraagt zich crimineel," aldus de man in de pers gisteren. De leiding van T-Mobile komt einde deze week samen om over het voortbestaan van de sponsering te beraden. Uit insiders-informatie lijken journalisten te weten dat de beslissing tot stopzetting reeds getroffen zou zijn.

T-Mobile stak elk jaar een goede 10 miljoen Euro in de wielersponsering. Het verdrag loopt normalerwijze tot 2010.

08:45 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: wielrennen, doping |  Facebook |

Commentaren

:-) olalala da's hier helemaal veranderd !
wie weet dat nog hoe en wie er allemaal pakt !
tegenwoordig is het de ene na de andere die "gepakt" word hé Sebastian
groetjes

Gepost door: Borriquito | 06-11-07

De commentaren zijn gesloten.