06-11-07

Robot-vliegen bespioneren alles

Robot
grootbeeld
Fotobron: Der Spiegel

Kunstmatig insect, een robotje ontwikkeld aan de technische hogeschool Delft
Techniek

Robot-insecten veroveren de wereld

Kunstmatige insecten worden gefabriceerd en ingezet voor reddingsoperaties, opsporen van gevaren voor de mens en ook voor spionage. Meerdere universiteiten en technische hogescholen, zoals deze van München, ontwikkelden allerlei dergelijke insecten die zelfs in zwermen diensten kunnen bewijzen.

Stel je even voor een geheim gesprek te voeren met kompanen om een of ander te ondernemen. Uit discretie zonder je jou met die anderen af in een rustige hoek van een tuin of zo. Niemand kan meeluisteren, veiligheid alom aldus. Maar niets in jou zou vermoeden dat een onschuldige libelle in de buurt alle gesprekken registreert en doorzendt naar een centrale.... Dat is maar een enkel voorbeeld van wat mogelijk is. Of laten we een meer humaan voorbeeld bekijken. Ergens had een zware aardbeving plaats en tussen de ingestorte huizen is het nauwelijks tot niet mogelijk om overlevenden te vinden. Zelfs speurhonden kunnen hun draai niet vinden. Dan komt daar plots een zwerm vliegen af. Elke vlieg beweegt zich tussen de millimeter kleine spleten en doorzoekt verborgen ruimtes af naar slachtoffers. Of stel je voor dat op een of andere autosnelweg een vrachtwagen met een onbekende lading gassen verongelukt. In plaats van het leven te riskeren kunnen politiediensten een zwerm vliegen uitzenden die de samenstelling van de lucht rond de plaats van het ongeval opsporen en gegevens doorzenden. Dat alles is lang geen fictie meer.

Universiteiten zoals deze van Cleveland in de USA of Lausanne in Zwitserland, en technische hogescholen zoals de TU München hier in Duitsland en de TU Delft in Nederland zijn reeds ver gevorderd in het ontwikkelen van kunstmatige libellen, vliegen, hommels en meer. De robotjes wegen slechts enkele grammen en bevatten toch twee camera's, een gyroscoop, een zender, een accu en een processor. Momenteel probeert men accu's voor langer gebruik te ontwikkelen die eveneens slechts 1/20ste van een gram wegen. De vleugels van deze robot-insecten bewegen tot 250 maal per seconden op en neer, zodat het robotje perfect in de lucht kan blijven vliegen of kan blijven hangen.

ROND DIT THEMA
Kunstinsecten   betreffend artikel (Der Spiegel)

 Kunstinsecten   Fotoreeks bestaande modellen

 Kunstinsecten   video kunst-libelle

Problemen zijn er nog wel met het automatisch laten vliegen van deze insecten. Momenteel werken de meeste prototypes met lange-afstandsbediening. Men werkt aan sensoren die functioneren in de kunstmatige facetogen van deze robotjes. Aan de hand van het ontvangen beeld of signaal kan dan de processor in het insect de richting van beweging bepalen.

Men gaat zeer ver de toepassingen. Een zwerm robotvliegen kan bijvoorbeeld het uitvallen van een GSM-net opvangen boven een catastrofegebied. Stel je maar even voor in dergelijke rampzone vast te zitten en jouw GSM ontvangt geen signaal meer. Komt daar dan een grote zwerm vliegen af en stationeert zich hoog boven deze zone. De ene vlieg maakt radiocontact met de andere en allen samen vormen ze een net dat de uitgevallen GSM-mast vervangt. Dankzij die minirobotjes ben je dan plots in staat deskundige hulp te roepen. Specialisten op het niveau van ruimteonderzoek denken aan dergelijke zwermen om de planeet Mars te doorzoeken. En natuurlijk is de belangstelling van militaire organisaties enorm...

15:20 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: techniek, robot, insect |  Facebook |

Commentaren

Maken die eigenlijk geluid die vliegen?
En hoe worden die dan bestuurd?

Gepost door: michiel | 27-12-07

De commentaren zijn gesloten.