06-11-07

Duits economisch nieuws

goud
grootbeeld
Fotobron: MDM

100-Euro goudstuk is de trots van de Duitse goudslagerij
Goud

Goudprijs neemt astronomische allures aan.

Tal van factoren doen de goudprijs ongehoord stijgen en men ziet daar nog lang geen einde aan.

Goud heeft de mens altijd al aangesproken en is te beschouwen als een veilige haven in tijden van crisissen. Dat is altijd al zo geweest, maar de laatste maanden en vooral de laatste weken lijken ook tal van andere factoren een rol te spelen.

De vraag naar goud is door investeerders maar ook door de gewone man enorm gestegen. Oorzaken daartoe zijn te vinden in de uiterst zwakke dollar die zijn rol in de wereld wel lijkt te verliezen. Ook de crisis in de financiële wereld in de USA (immobiliën) lijkt een rol te spelen en uiteraard ook de abnormale stijging van olieprijzen. Maar er is meer. China koopt de laatste tijd alsmaar meer en meer goud op, waardoor automatisch een tekort aan het edelmetaal ontstaat.

DAX
7827,19        + 19,64

De prijs voor goud is daardoor astronomische allures aan het aannemen. Bi j de eeuwwisseling schommelde de prijs aanhoudend rond 300 dollar voor een once (ongeveer 31 gram). Dat was reeds jaren en jaren zo, hoewel er even een piek was in de jaren tachtig door de oliecrisis in die tijd. Maar sinds 2002-2003 is de goudprijs geleidelijk aan gaan stijgen. Begin dit jaar stond hij aan iets minder dan 650 dollar voor een once en dat bleef zo tot september met nu eens wat meer dan wat minder. Vanaf september is er een ruk opwaarts bezig. Nu 6 november staat de prijs aan 824 dollar voor een once. Dat is veel meer dan specialisten hadden verwacht. Zij tipten op ongeveer 700 dollar voor een once tegen het jaareinde. Nu gaat men er eerder vanuit dat tegen dan de 1000 dollar zou bereikt kunnen worden. Dat zou betekenen dat de goudprijs in drie-vier maanden tijd met meer dan 50 % gestegen zou zijn. Is er een gunstigere investering?

ROND DIT THEMA
Goudprijs   statistieken rond de goudprijs

Munten   MDM, duitslands grootste munthandel

Sommigen zien de waarde van het edelmetaal nog veel meer stijgen. De angst voor een militair ingrijpen van de USA in Iran is groot en dat zou de goudprijs snel in hoogtes van 2000 en zelfs 3000 dollar voor een once kunnen jagen. Dat alles is haast astronomisch te noemen. Als we er rekening mee houden dat de dollar ooit wel eens zal herstellen (wat reeds vanaf 2009 kan gebeuren indien de democraten de macht van de republikeinen in de USA overnemen), dan wordt dat goudmetaal voor ons, Euro-burgers, alsmaar meer waard...

In Duitsland – en niet alleen hier – ontstaat een waar tekort aan goud. Investeerders zoeken overal en kopen ook goudmunten gretig op. Het gevolg ervan is dat vele banken geen baar goud meer hebben en dat vele muntslagerijen met de handen in het haar zitten. Door de schaarste aan dat gele metaal gaan velen over tot het aankopen van zilver. Daardoor is de zilverprijs al even spectaculair aan het stijgen gegaan van 12,25 dollar in januari naar 15,45 dollar voor een once vandaag. Naar het schijnt kopen paniekinvesteerders zilver in hoeveelheden van kilo's op!

21:26 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: goud |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.