05-11-07

Was ik maar een Duits volksvertegenwoordiger.

wedde
grootbeeld
Fotobron: FAZ

De Bundestag, huis van de 'goed' betaalde volksvertegenwoordigers

Lonen

Volksvertegenwoordigers krijgen  9,4 % loonsverhoging.

De goed draaiende economie inspireert de volksvertegenwoordigers om zelf meer te verdienen, maar tegelijk om terughoudend te zijn voor stijgingen van lonen en sociale vergoedingen in het land.

Tijdens de vorige regeringsperiode onder oud-kanselier Gerhard Schöder werd het grote relance-pakket, Agenda 2010, goedgekeurd waarbij alles gedaan zou worden om de economie van Duitsland op dreef te krijgen. Dat ging ten koste van het sociale, maar was nu eenmaal een noodzaak. Bij de toen erg lamentabele economie dreigde immers de werkgelegenheid al ze zeer aangetast te worden.

De gevolgen van dit plan kennen we. De economie kwam zelfs meer dan op dreef, maar de gewone man in de straat betaalde de tol ervoor. De pensioenen stegen niet meer, werden niet meer aangepast aan de stijgende levensduurte. De lonen daalden in het algemeen, een uniek feit in Europa. Meer zelfs, er werden op grote schaal dumpingslonen getolereerd waardoor miljoenen ongeschoolden werken aan vergoedingen van nog geen vier Euro per uur. De sociale voorzieningen gingen eveneens achteruit. Om de pil voor de bevolking te verzachten, hadden in 2003 de volksvertegenwoordigers in de Bundestag beslist dat de vergoedingen voor hun parlementair werk zouden bevroren worden. Een voorbeeldige houding, laten we zeggen.

Nu de economie meer dan goed draait, zijn hier en daar vakbonden erin geslaagd om in een aantal sectoren aanzienlijke loonsverhogingen af te dwingen. Zo spreken we over de metaal-, de electro-, de bouwsector. Daar stijgen de lonen nu met 3,5 % tot zelfs 5 %. Ook de werknemers bij de Duitse spoorwegen kregen een loonsverhoging in diezelfde mate. Nu ja... zijn dat werkelijk loonsverhogingen of moet men eerder spreken over een inhaalbeweging tegenover de loonsdalingen in de eerste jaren van deze eeuw? Vreemd detail: met die verworven loonsverhogingen zijn de vergoedingen voor laaggeschoolden nog sterker gedaald!

De volksvertegenwoordigers zijn - wat vooral de conservatieven onder hen betreft – niet te spreken over deze loonsverhogingen. Zij waarschuwen voor dreigende malaises op wereldniveau met zware gevolgen voor de economie. Het is dan ook niet gepast om de lonen te doen stijgen, nog minder de sociale vergoedingen van de staat uit. Lees daarover een bericht eerder op de dag

ROND DIT THEMA

Frankfurter Allgemeine Zeitung   betreffend artikel

En wat met hun eigen vergoedingen? Na, wat dacht je? Zouden zij geen extra verhoging mogen hebben na reeds jaren stagnatie in hun vergoedingen? Zij stemden de wetten voor de relance van de economie toch goed. Dan kunnen zij toch uit dankbaarheid een beetje meer krijgen, of niet? Na, dat dachten zij er zelf ook van. Er werd beslist om hun vergoedingen zo maar even met 9,4 % te doen stijgen! Ja, ja, dat is nog lang niet de eis van de treinconducteurs die staken voor een verhoging van 31 %, maar het is wel de hoogste loonsstijging onder alle stijgingen van het laatste jaar. Om die pil voor de kiezers alweer te verzachten, hebben de dames en heren volksvertegenwoordigers beslist om die 9,4 % te verdelen over een jaar. Dat wil zeggen. vanaf 1 januari krijgen ze 4,7 % stijging en vanaf 1 januari 2009 dan nog eens hetzelfde. In totaal zullen ze dan maandelijks een vergoeding krijgen van 7700 Euro, daar waar miljoenen werken aan 3,5 tot 4,5 Euro per uur (ongeveer een 560 tot 720 Euro per maand bij voltijdse job). Moet het nog vermeld worden, dat zo goed als alle volksvertegenwoordigers hun politieke taak uitoefenen als een bijverdienste? Nu kan je beweren: hoe groter de verantwoordelijkheid, hoe meer recht men heeft op hogere verdiensten. Jazeker, dat is waar, maar er zijn wel grenzen, niet? En wat met het politiek fatsoen?

14:08 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lonen, wedde |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.