05-11-07

Bloem van het jaar

bloem
Fotobron: Der Spiegel

De knikkende distel, bloem van het jaar in Duitsland

Natuur

De knikkende distel, bloem van het jaar.

Elk jaar wordt een bedreigde plantensoort gekozen tot plant van het jaar. Wat de bloemen betreft, wordt dit jaar de knikkende distel onder de aandacht gebracht

De knikkende distel, Carduus nutans, is een distel die men overal kan tegenkomen aan huizen, langs paden op hoven... Hier in Duitsland noemt men deze de dorpsbloem. Hij profiteert graag van open spleten tussen bestratingen, tussen huizen en paden, tussen muren en hovingen...

Door de intensere en steeds weer renoverende werkzaamheden in alle dorpen vermindert de aanwezigheid van deze distel. In sommige deelstaten is hij reeds opgeschreven als bedreigd. En dat juist heeft hem doen uitroepen tot bloem van het jaar in Duitsland, om de aandacht op hem te vestigen. Tot 1980 was hij nog helemaal geen bedreigde soort.

ROND DIT THEMA

Bloem van het jaar   beschrijvingen van alle 'bloemen van het jaar'

De knikkende distel heeft een stengel van 30 tot ja 200 cm lengte, welke stekelig is. De bladeren zijn sterk behaard aan de onderzijde. De bloem zelf is een kop met wel honderd kleine roodpaarse bloemetjes erop. Elk van die bloemetjes levert olierijke zaadjes, die een lekkernij zijn voor hommels, vlinders, zweefvliegen en andere insecten. Distelvinken en mieren zijn belangrijke verspreiders van de zaadjes.

Bijzonder is de verspreidingswijze van deze zaadjes door de mieren. Aan de zaadhuid is een kleine uitrgroeing waar te nemen, dat aantrekkelijk werkt. Men noemt deze uitgroeisels het mierenbrood. Mieren verzamelen dit en onderweg naar hun nest breekt dan gemakkelijk het zaadje af. In hun gangen verwijderen de mieren deze van die uitgroeisels en voeren ze weer uit.

Zie je een knikkende distel in de buurt, bewonder hem dan even...

21:16 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: bloemen, distel |  Facebook |

Commentaren

Hallokes Ik vind dat een mooie bloem...lieve groetjes

Gepost door: yolanda | 05-11-07

De commentaren zijn gesloten.