04-11-07

Duits wielrenner bekend doping ruimschoots

wielrennen
grootbeeld
Fotobron: Der Spiegel

Patrik Sinkewitz zette de Duitse media op stelten met zijn dopingspraktijken

Doping Wielrennen

Wielrenner Patrik Sinkewitz bekend ronduit gedoopt te hebben.

De Duitse wielrenner Patrik Sinkewitz legde deze week ruime dopings-bekentenissen af tijdens een gesprek met het blad Der Spiegel, gesprek dat zeer belastend is voor Duitse dopingsgeneesheren uit Freiburg.

Op 18 juli van dit jaar, midden in het gebeuren van de Tour de France, werd bekend dat Patrik Sinkewitz (27 jaar oud) in juni betrapt was op testosteron-doping. Dat voorval was de druppel die de emmer liep overlopen bij de Duitse media. Zowel ARD als ZDF schorsten hun live-uitzendingen van de Tour en in heel het land zette de pers het wielrennen in een uiterst negatief licht, zozeer dat renners op het wereldkampioenschap in Stuttgart ronduit als misdadigers beschouwd werden door het publiek.

Patrik heeft het gebruik van doping niet tegengesproken en zich bereid verklaard om als kroongetuige op te treden naar het gerecht en naar de Duitse Wielerbond toe. Vorige donderdag publiceerde het blad Der Spiegel een gesprek met de renner rond zijn doping. Inhoudelijk werd dit een regelrechte aanklacht tegen geneesheren uit de universiteit van Freiburg. Er kunnen aldus zware gevolgen aan vastzitten voor deze heren, die reeds in de zomer onder beschuldiging gesteld werden door de Duitse staatsprocureur.

De jonge wielrenner vertelde dat hij steeds uit eigen beweging doping tot zich nam. Op die wijze lijkt hij de sportteams en teamleiders te sparen, hoewel zijn getuigenis zeer oprecht overkomt. Voor de geneesheren had hij geen goed woord over. Als men het verslag van het gesprek tussen de renner en Der Spiegel leest, komt men niet van de indruk weg, dat Patrik Sinkewitz een afrekening met dokters wil maken. Maar goed, zijn verhaal klinkt wel heel geloofwaardig. Tussen haakjes en los van dit gesprek: Reeds in 2006 opperden journalisten dat zij uit goede bron vernomen hadden, dat Patrik Sinkewitz in 2003 en volgende jaren intens samenwerkte met de Italiaanse dopingsarts Michele Ferrari. Die contacten liepen blijkbaar spaak en Patrik wisselde naar de Spaanse dopingsarts Eufemiano Fuentes. Tijdens zijn gesprek met Der Spiegel deze week zei hij ook veel gewerkt te hebben met de dopingsgeneesheren Lothar Heinrich en Andreas Schmid uit de universiteit van Freiburg. Elk contact had hij - naar eigen zeggen - uit eigen beweging tot stand gebracht.

ROND DIT THEMA

Levensloop Sinkewitz    (Wikipedia)

Patrik Sinkewitz    zijn eigen website

Der Spiegel   Verslag gesprek Sinkewitz-Der Spiegel

 Fotoreeks   dopingszondaar Sinkewitz (bron: Der Spiegel)

Zijn "dopingsloopbaan" begon in 2003 toen hij overstapte naar het Belgische team Quick-Step. In die jaren gebruikte hij veelvuldig epo. In dat eerste seizoen won hij de Ronde van Duitsland en versloeg als jonge renner meerdere ervaren collega's met naam en faam, waaronder toen ook de latere dopingsverdachte Jan Ullrich. In 2006 wisselde hij naar het Duitse team T-Mobile. Daar nam hij contact op met de twee Duitse dopingsartsen uit Freiburg, die nauw samenwerkten met dat team. Bij deze wisseling wisselde hij eveneens van dopingsmiddel. In plaats van epo liet hij zijn eigen bloed verrijken. Regelmatig trok hij naar Freiburg, liet bloed aftappen, liet het behandelen en het terug inspuiten. Deze methode is levensgevaarlijk gezien het bloed daarbij klonters kan vormen met fatale afloop. Patrik kon dit letterlijk ondervinden bij het laatste contact met Freiburg. Dat was tijdens de eerste rit van de Ronde van Frankrijk in 2006. Die rit verliep van Straatsburg naar (precies) Freiburg. Na aankomst in die stad, begaf Patrik zich naar de universiteit om behandeld bloed te laten inspuiten. Tot zijn eigen verbazing vloeide dat bloed niet eens meer! Sindsdien heeft hij contacten met die geneesheren afgebroken.

Na dat fiasco van niet vloeibaar bloed dat hem bijna was ingespoten, veranderde Patrik alweer van dopingsmiddel. Hij gebruikte klevers met testosteron-gel. Die kleefde hij op de bovenarm net voor het slapengaan. Aan de journalisten van Der Spiegel vertelde hij dit ook gedaan te hebben op 7 juni 2007 op de vooravond van een belangrijke training in het vooruitzicht van de Tour de France. Het is de dag nadien, dat hij tijdens een onverwachte controle betrapt werd op testosteron in de urine, wat dan op 18 juli bekend werd en de hele mediadrukte veroorzaakte in Duitsland.

14:25 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wielrennen, doping |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.