04-11-07

Duits kanselier in Afghanistan

kanselier
grootbeeld
Fotobron: FAZ

Bezoek van kanselier Angela Merkel aan de Afghaanse president Hamid Karzai

Afghanistan

Kanselier Angela Merkel was gisteren onaangekondigd in Afghanistan.

Totaal onverwacht bracht kanselier Angela Merkel een bezoek aan Kaboel en aan de Duitse troepen in het noorden van Afghanistan. Het bezoek stond in het teken van solidariteit.

Een drieduizend Duitse soldaten zijn gestationeerd in het noorden van Afghanistan binnen het kader van de ISAF, de troepen van de NATO ter handhaving van de vrede na de Amerikaanse verdrijving van de islam-extremistische Taliban in het land. Door hun aantal zijn de Duitse troepen de derde sterkte vertegenwoordiging van buitenlandse legers in Afghanistan.

In de stijl van de US-president George Bush landde gistermorgen Kanselier Angela Merkel op de luchthaven van Kaboel, de hoofdstad van het land. Zij bereikte de luchthaven vanuit een helicopter. Daarbij was zij uitgedost met een kogelvrije vest die nog bijkomende bescherming bood tegen metaalspinters. De hoge veiligheidsmaatregelen voor haar onverwacht bezoek werden nagebootst naar het voorbeeld van bezoeken van de US-president George Bush aan Irak. Tijdens de vlucht naar de luchthaven werd de kanseliers-helicopter begeleid door zwaar bewapende US-helicopters.

ROND DIT THEMA

Duitse deelname ISAF   humanitaire hulp in Afghanistan

Der Spiegel   betreffend artikel

Frankfurter Allgemeine Zeitung   betreffend artikel

 Fotoreeks Der Spiegel   bezoek van de kanselier aan Afghanistan

 Video FAZ   bezoek van de kanselier aan Afghanistan

In Kaboel bezocht de kanselier het hoofdkwartier van de ISAF, troepen van de NATO. Daar hield zij een korte briefing met hogere verantwoordelijken. Tevens had daar een ontmoeting plaats met de Afghaanse president Hamid Karzai. Enkele moeilijke punten werden besproken. Daarbij handelde het voornamelijk om de vraag van de USA en de NATO voor de inzet van het Duitse leger in Zuid-Afghanistan. Ook president Karzai is daar voorstander van. De kanselier sloot dit echter uit. De Duitse troepen zijn gestationeerd in het rustigere noorden van het land, omdat hun opdracht zuiver humanitair is en een inzet in het woelige zuiden een meer offensief karakter met zich zou brengen. Daar strijden immers de USA tegen terroristische Taliban-leden.

De kanselier beloofde aan president Karzai het zenden van meer opleiders voor de Afghaanse politie. Tot nu toe zijn slechts 42 Duitse opleiders in het land actief. Dat aantal zal drastisch opgetrokken worden. President Karzai was opgetogen met deze toezegging en loofde Duitsland als een oude goede vriend van het land.

Na het bezoek aan Kaboel vloog de kanselier verder noordwaarts naar de Duitse troepen in Masar-i-Sharif. Daar onderhield zij zich met de gewone soldaten en beleefde een aangename "picknick" met hen. Later op de avond keerde zij dan terug naar Duitsland.

08:18 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: afghanistan, isaf, taliban |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.