25-10-07

Duits nieuws


De treinconducteurs staken sinds vannacht tot morgenvroeg. En in de Bundestag wordt gedebatteerd over het minimumloon in de post.

Staking spoorwegen:

Sinds vanmorgen 2h tot morgen 8h 's morgens wordt gestaakt door de treinconducteurs. Zoals tevoren wordt enkel het regionaal verkeer getroffen. Treinen op lange afstand en goederentreinen zijn gevrijwaard. Door alleen het regionaal verkeer plat te leggen, worden vooral de miljoenen pendelaars getroffen. Die verplaatsen zich over de weg, wat tot verkeersinfarcten leidt. De directie der spoorwegen probeert met bereidwilligers een deel van het regionaal verkeer te organiseren, slaagt daar voor 50 % in in sommige regio's. Elders rijden zo goed als geen treinen. Ondertussen scharen zich meerdere vakbonden in allerlei sectoren zich achter Kurt Beck, voorzitter van de socialisten (SPD). Die had gesteld, dat de vakbond van de treinconducteurs moet ophouden met hun eisen voor een afzonderlijk loonakkoord. Werknemers in een bedrijf staan allen onder een en hetzelfde akkoord. Als aan de treinconducteurs wordt toegegeven, dan zal weldra in alle sectoren onrust en chaos ontstaan, omdat dan elke beroepsactiviteit in een en hetzelfde bedrijf een eigen loonovereenkomst zal willen afdwingen en eigen vakbonden zal willen oprichten (zoals de treinconducteurs gedaan hebben). Tja, hier zien we hoe de bestaande vakbonden vrezen voor hun macht. Machtspelletjes....

Minimumloon bij de post:

De post is nog steeds een staatsbedrijf en aldus heeft de regering en de Bundestag het zeggen erover. Dat zal veranderen op 1 januari. Dan kunnen private ondernemingen in vrije concurrentie met de post werken. Maar er is een probleem. Enkele maanden geleden hadden de vakbonden van de post een akkoord bereikt met de directie voor een minimumloon van 8 Euro in het oosten en 9,8 Euro in het westen van het land. Gezien het een staatsbedrijf is, moet dat akkoord bevestigd worden in de Bundestag. Door het instellen van een minimumloon nu in 2007 wordt dit geldig en "norm" voor de hele postbedeling in Duitsland. Als op 1 Januari private postbedelingsbedrijven opkomen, dan moeten ook zij dat minimumloon hanteren. En dat willen de toekomstige concurrenten in geen geval. Vandaar dat er heel wat conservatieve politici zijn, die niet bereid zijn zomaar akkoord te gaan in de Bundestag. Deze vergadert vandaag over dit probleem. De socialisten (SPD) hebben reeds moeilijkheden aangekondigd als de Bundestag het minimumloon verwerpt.

08:18 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: post, spoorwegen, staking |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.