24-10-07

Hereniging Duitsland: laatste deel


aaaa1

Op 3 oktober 1990 werd de oude DDR aan de "Bundesrepublik Deutschland" aangesloten: de "Dag van de Eenheid", nationale feestdag van het land. Veertig jaren van pijnlijke scheiding tussen beide Duitslanden was achter de rug, alsook een jaar van moeizame onderhandelingen in een sfeer van hoop en toch ook van wantrouwen. De val van de Muur in Berlijn op 9 november 1989 was er aanleiding tot de hereniging. De decennia lange Koude Oorlog was achter de rug. Voor het eerst sinds 1945 ontstond ook eenheid tussen de vier grootmachten (U.S.A., Sowjetunie, Groot-Brittannië en Frankrijk). Eerbetoon is hier op zijn plaats voor de velen die hun leven gelaten hebben tijdens deze lange scheiding: gedood, vermoord aan de schandelijkste wereldgrens tussen Oost en West: Berlijnse Muur en IJzeren Gordijn.

Vandaag: Laatste deel, het "Einigungsvertrag".

Terwijl met de geallieerden onderhandeld wed over het Twee+Vier Verdrag (zie vorige posting) werd tegelijk gewerkt aan het opstellen van een "eenmakingsverdrag" tussen de BRD (West-Duitsland) en de DDR (Oost-Duitsland). De onderhandelingen tot dit verdrag verliepen vrij goed, gezien zowel in de BRD als in de DDR dezelfde partijen aan de macht waren, sinds een aantal jaren in de BRD en sinds maart 1990 in de DDR. De hoofdonderhandelaars waren Wolfgang Schäuble (CDU), toenmalig bondsminister voor Binnenlandse Zaken van de BRD, en Günther Krause (CDU), toenmalig staatssecretaris bij de minister-president van de DDR.

het eenmakingsverdrag werd afhankelijk gesteld van het Twee+Vier Verdrag. Op 6 juli begonnen de onderhandelingen en die duurden tot in de laatste week van augustus. Daarbij werden 900 bladzijden overeenkomsten tot stand gebracht.

De volledige tekst van het "Einigunsvertrag" is dan ook een hele brok.

In grote lijnen zijn dit de punten van het verdrag:

  1.De DDR treedt tot toe de BRD.
  2.De grondwet van Duitsland telt voor alle burgers van het land.
  3.De hereniging gaat in op 3 oktober 1990. Noodzakelijke grondwetsveranderingen zullen binnen de 2 jaren gebeuren.
  4.Een nieuwe regeling voor de stemmenverdeling in de Bundestag wordt uitgewerkt.
  5.Vanuit de Oost-Duitse Volkskammer worden 144 volksvertegenwoordigers naar de Bundestag overgeheveld.
  6.De Stasi-documenten (geheime dienst van de DDR) blijven in het voormalige gebied van de DDR opgeslagen.
  7.Berlijn wordt de hoofdstad van Duitsland.
  8.Tijdens een overgangsperiode blijven mogelijk afwijkingen van de grondwet toelaatbaar in de voormalige gebieden van de DDR.

In de nacht van 23 op 24 augustus 1990 besliste de Volkskammer van de DDR op basis van het tot stand komende Einigungsvertrag definitief toe te treden tot de BRD en de West-Duitse grondwet te aanvaarden. Dat is op zich een historische datum, Gregor Gysi, voorzitter van de PDS (de communisten uit de oude SED van de DDR) nam het woord en sprak de wel dramatische woorden uit. "Das Parlament hat nicht weniger als den Untergang der Deutschen Demokratischen Republik zum 3. Oktober beschlossen." . Het was inderdaad een bijzondere nacht: een staat ontbond zichzelf!

Op 20 september 1990 werd het eenmakingsverdrag goedgekeurd in beide parlementen. De DDR-Volkskammer keurde goed met 299 op de 380 stemmen; de BRD-Bundestag keurde goed met 442 op de 492 stemmen. Het verdrag trad in werking op 29 september 1990, vier dagen voor 3 oktober 1990.

bild5

In de nacht van 2 op 3 oktober brak het feest in volle omvang uit. Duitsland was opnieuw totaal onafhankelijk en één! Om middernacht klonken in heel het land de klokken. In Berlijn stond de Brandenburger Tor in het centrum van de eenheid. "Hymne an die Freude", Europa-hymne met tekst van Friedrich Schiller en muziek van Ludwig von Beethoven schalde over Berlijn, met in de tekst de zo prachtige woorden "Alle Menschen werden Brüder"

HERENIGING DUITSLAND

Wat aan de val van de Muur voorafging

2 okt 2007

De val van de Muur

3 okt 2007

De dagen na de val

4 okt 2007

Het langzame verval van de DDR

5 okt 2007

Kohl's herenigingsplan

9 okt 2007

Evolutie DDR in november 1989

15 okt 2007

Evolutie DDR in december 1989

16 okt 2007

Monetaire en economische eenmaking

17 okt 2007

Oder-Neiße-grens

18 okt 2007

Franse bezwaren, en afbraak van de Muur

19 okt 2007

Voorbereiding Twee+Vier Verdrag

22 okt 2007

Twee+Vier Verdrag

23 okt 2007

Einigungsvertrag

24 okt 2007

16:53 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hereniging duitsland |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.