24-10-07

Duits nieuws


Het land Niedersachsen staat open voor een overname van Volkswagen door Porsche. De Duitse bedrijven verwelkomen de "Blue Cards" in Duitsland. En vanaf morgenvroeg 2h gaan de treinconducteurs weer staken tot vrijdagmorgen 8h.

Volkswagen – Porsche:

De Volkswagen-wet uit 1960 die het Volkswagen-bedrijf afschermde tegen overnames werd gisteren door de EU ongeldig verklaard. Daardoor kan Porsche het bedrijf overnemen en is dat naar alle waarschijnlijkheid ook van plan (nu heeft het reeds 31 % van de aandelen en het heeft naar eigen zeggen voldoende kapitaal om een meerderheid der aandelen te verwerven). Het land Niedersachsen is eigenaar van het bedrijf en heeft er dankzij die Volkswagen-wet steeds het zeggen gehad. Dat is een gevolg van de Britse bezetting van het land na de Tweede Wereldoorlog. Het land staat echter open voor een overname door Porsche. Er bestaat reeds van bi j de aanvang van Volkswagen een band met Porsche. Het is trouwens die laatste die het model van de "Kever" uitvond (daarover en over de macht van de Porsches volgt volgende week een reeks postings op deze blog). Tussen haakjes: in Duitsland moet u wel goed om kunnen springen met gebruikelijke afkortingen om een artikel in sommige kranten te kunenn lezen. Verstaat u bv. het volgende: "EuGH kippt VW-G uit BGBI, I 1960, S585"? Ja, dat is de juridische uitspraak van "Het Europese Gerechtshof kipt de Volkswagen-wet uit 1960".

Blue cards:

De EU heeft voorgesteld om niet-EU-inwoners aan te trekken voor arbeidsplaatsen die in de EU moeilijk bezet kunnen worden. Dergelijke personen kunnen langere tijd in de EU-wonen, kunnen zelfs hun familie meebrengen. Zij moeten wel een hogere opleiding hebben en een arbeidscontract waarbij zij minstens 3 maal meer verdienen kunnen dan het minimumloon of de sociale hulp in het land van tewerkstelling. De Duitse bedrijven bejubelen dit voorstel. In Duitsland is immers een groot gebrek (meer dan 160.000 open plaatsen) aan ingenieurs, gespecialiseerde technici, IT-specialisten en artsen. Na ja, is het Duitse volk dan te dom om die beroepen te leren? Neen, maar het is wel zo dat vele hoger afgestudeerden Duitsland verlaten omwille van de lage bezoldiging.

Spoorwegstakimgen:

We zijn stakingen van het Duitse spoor al gewoon in de laatste maanden. Van in de zomer dreigen immers de treinconducteurs elke dag het treinverkeer lam te leggen. Nu eens doen ze het,dan weer blijft het bij dreigen. Maar schot in de zaak komt er helemaal niet. De twee partijen (conducteurs en directie) blijven lijnrecht tegenover elkaar staan. Vanaf morgen donderdag wordt het regionaal verkeer alweer stilgelegd, ditmaal tot vrijdagmorgen 8h.

09:04 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blue cars, staking, spoorwegen, volkswagen, porsche |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.